Ormánsági töltött káposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 130 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Buli, Göngyölt, Töltött, Párolt, Kemence, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
70 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
15 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
30 dkg sertésmáj 136 19.5 5.3 2.5 0 430
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
15 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
4 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
25 db savanyúkáposzta levél ? ? ? ? ? ?
1.5 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst térfogatának megfelelő mennyiségű vízzel leöntjük, felforraljuk a vizet és kikapcsolva a lángot, lefedve állni hagyjuk. Közben az apróra vágott szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöt kivesszük és a zsiradékon megpároljuk a finomra metélt hagyma felét és a kis kockára vágott májat. Még melegen, de nem forrón belekeverjük a majoránnát, 2 teáskanál paprikát, a zúzott fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ledaráljuk a sertéshúst, utánaöntjük a fűszeres májat, a szalonnapörcöt és a füstölt sonkával átnyomjuk ma darálót. A masszához adjuk a tojásokat és a rizst. Jól összekeverjük és ha szükséges még fűszerezzük. A savanyúkáposzta levelek vastag erét elvékonyítjuk és a tölteléket beletöltve, nem túl szorosan feltekerjük, majd a tekercsek két végét betűrjük. A zsírban megpirítjuk a maradék hagymát rászórjuk a paprikát és felengedjük vízzel, összeforraljuk. Közben a káposzta kétharmadát egy lábosba szórjuk. Rárakosgatjuk a töltelékeket és beterítjük a maradék káposztával és felöntjük a hagymás lével, majdnem lepje el a káposztát, ha kell kevés vizet öntsünk hozzá.
Lefedve forraljuk fel, majd kis lángon főzzük másfél órát. A töltelékeket kiszedve, az apró káposztát habarjuk be a tejföllel. Ha több napra készítjük, a habarást hagyjuk el és csak a tányéron tejfölözzük meg.