Kapros, túrós lepény (sós) (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Isti A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Szabadban, Buli, Böjt, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Gabonafélék, Tejtermékek, Tojás, Kímélő Hozzávalók 4 személyre:
A langyos tejbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a liszttel, mokkáskanálnyi cukorral és egy deci tejfölben elkevert 2 egész tojással. Végül beledolgozzuk a felolvasztott, de nem forró vajat. langyos helyen, egy óra alatt, kétszeresére kelesztjük. Kinyújtjuk és tepsibe terítjük. Közben a túrót áttörjük, belekeverjük 2 tojás sárgáját, egy deci tejfölt, a finomra vágott kaprot, kevés kivételével a sót, majd jól átkeverjük. a tojásfehérjéket csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan a túrós masszába forgatjuk. Rákenjük a tésztára, majd a megmaradt tojássárgájákat egy deci tejföllel elkeverve a tetejére kenjük. előmelegített sütőben, 170 fokon, vagy kemencében süssük fél órát. Langyosan vágjuk kockára és a meglangyosított maradék tejfölt kínáljuk hozzá. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||