Sonkás fánk (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: D. Béla
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Előételek, Tészták, Főétel előtt, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Farsang, Húsvét, Töltött, Hirtelen sült, Csőben sült, Olajsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Gabonafélék, Tejtermékek, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
20 adag főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
1 kiskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
10 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gondosan megmosott burgonyát megsózzuk és alufóliába csomagoljuk. Előmelegített 175 fokos sütőben kb egy óra alatt puhára sütjük. Még melegen megtisztítjuk és áttörjük. Közben a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a burgonyát, egy tojás sárgáját, az élesztős keveréket, ízlés szerint sózva, az olvasztott vajjal jól összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán centi vastagra nyújtjuk. 10 centis körökre szúrjuk. A megdarált sonkát, az oregánóval, egy tojás sárgájával és a tejföllel elkeverjük, ízlés szerint megborsozzuk, majd evőkanálnyi masszát teszünk a tésztakorongok közepére és szélüket vizes ujjunkkal átsimítva, félbehajtjuk és a széleket szorosan lenyomkodjuk. Letakarjuk és egy órát kelesztjük. Bő, forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, lecsepegtetve, tálra tesszük. a tetejüket reszelt sajttal megszórjuk.
Reszelt tormával, paradicsommártással kínáljuk.