Sonkás fánk (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: D. Béla A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zsiradékban sült tészták Cimkék: Előételek, Tészták, Főétel előtt, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Farsang, Húsvét, Töltött, Hirtelen sült, Csőben sült, Olajsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Gabonafélék, Tejtermékek, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A gondosan megmosott burgonyát megsózzuk és alufóliába csomagoljuk. Előmelegített 175 fokos sütőben kb egy óra alatt puhára sütjük. Még melegen megtisztítjuk és áttörjük. Közben a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a burgonyát, egy tojás sárgáját, az élesztős keveréket, ízlés szerint sózva, az olvasztott vajjal jól összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán centi vastagra nyújtjuk. 10 centis körökre szúrjuk. A megdarált sonkát, az oregánóval, egy tojás sárgájával és a tejföllel elkeverjük, ízlés szerint megborsozzuk, majd evőkanálnyi masszát teszünk a tésztakorongok közepére és szélüket vizes ujjunkkal átsimítva, félbehajtjuk és a széleket szorosan lenyomkodjuk. Letakarjuk és egy órát kelesztjük. Bő, forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, lecsepegtetve, tálra tesszük. a tetejüket reszelt sajttal megszórjuk. Reszelt tormával, paradicsommártással kínáljuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||