Velős pirítós (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Kicsibors
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Előételek, Sörözés, borozás, Főétel előtt, Reggeli, Buli, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg borjúvelő 113 9 8.6 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített zsíron megpároljuk, a finomra vágott hagymát és a zöldpaprikát, majd hozzákeverjük a felkockázott paradicsomot és a fűszereket. Zsírjára sütjük és mindig, csak kevés vizet hozzáöntve, pépesre főzzük. Ismét zsírjára sütve hozzákeverjük a hártyáitól megtisztított, kis kockára vágott velőt, majd kevergetve összesütjük. Frissen pirított kenyérszeletekre kenve, forrón tálaljuk.
Remek sör- vagy borkorcsolya.