Káposztás csülök cseréptálban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Partizán
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Csőben sült, Főtt, Kemence, Kukta, Római tál, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1.5 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
1 db füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
1 db csülök 328 16 29 0.3 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A füstölt csülköt egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap friss vízben feltesszük főni. Fél óra főzés után mellétesszük a nyers csülköt is. Kb egy óra alatt elkészül. Közben a félfőre vágott hagymát, a néhány vágással rövidebbre vágott és szükség szerint kimosott káposztát összekeverjük a fűszerekkel és a felét, egy előre beáztatott, római tálba terítjük. A langyosra hűlt csülköket kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. Beborítjuk a megmaradt káposztával. Hideg sütőben 180 fokon másfél órát sütjük. Ekkor a fedőt levesszük és a húsdarabokat kivesszük, a tejfölt a káposzta tetejére simítjuk, a csülköket, úgy hogy a bőrük felfelé nézzen, ráhelyezzük. 200 fokra emelve a hőfokot, visszatesszük a sütőbe és pirosra sütjük.
Friss, puha kenyérrel és még tejföllel tálaljuk.