Mogyorós kocka (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Molnárné A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Édes, Hideg, Gabonafélék, Tojás, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre:
A mogyorót szárazon pirítsuk meg és daráljuk le. 30 dekát tegyünk félre. A többit a liszttel és a sütőporral keverjük el. A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, fehéredésig, majd keverjük bele a mogyorós lisztet. A csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét forgassuk a masszába és simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe. 175 fokra elmelegített sütőben süssük meg, kb 40 perc alatt. Végezzünk tűpróbát. 10 perc pihentetés után borítsuk ki és hagyjuk, rácson teljesen kihűlni. Lapjában vágjuk félbe. A krémhez A zselatint kevés víz és a rum keverékében olvasszuk fel. Ha langyosra hűlt keverjük a cukorral keményre felvert tejszínhez és kíméletesen forgassuk bele a mogyorót. kenjük az alsó tésztalapra, majd tegyük rá a másik lapot. Jobb, ha a lap alsó része van felül, mert az a legsimább. Kicsit nyomkodjuk le és tegyük hűtőbe, dermedni. Ha a sütemény áthűlt, vegyük ki és a tetejét, kenjük meg a kissé megmelegített lekvárral, majd vonjuk be, az előírás szerint felolvasztott, csokoládéval. Ismét tegyük hűtőbe és ha a csokoládé megkeményedett, vágjuk kockára, forró vízbe mártott késsel. A kockák tetejét díszítsük egész mogyorószemekkel. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||