Egyszerű töltött káposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Gabonafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
50 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
1 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
8 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
20 db feketebors 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A recept egyszerűségét az adja, hogy igazából nem is töltött a káposzta. A savanyú káposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át, kóstoljuk meg, mert ehetetlenül savanyúvá teheti ételünket. A töltelékhez a lapockát megdaráljuk, összekeverjük a nyers rizzsel, pirospaprikával és egy fej, nagyon finomra vágott hagymával, borssal, majd gombócokat formázunk. Az olajon megpároljuk a másik fej felaprított hagymát, ráterítjük az apró káposzta felét és rárakosgatjuk a gombócokat, majd a maradék apró káposztával beborítjuk, felöntjük vízzel és kis lángon, fedő alatt megfőzzük. Ízlés szerint némi füstölt szalonnát vagy maradék szalonnabőrt is tehetünk bele.
Tálaláskor bőségesen meglocsoljuk tejföllel.
A friss, puha kenyeret el ne felejtsük.