Rakott kel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
40 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
15 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított kelt leveleire szedjük és forró, sós vízben két percig főzzük. Félretesszük lecsepegni. A rizst kétszeres térfogatának megfelelő sós vízben megfőzzük. 3 evőkanál olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd a darált lapockát morzsásra sütjük rajta. Hozzáadjuk a fűszereket és a kel főzővizéből egy keveset hozzáadva, puhára pároljuk. A maradék olajjal kikenünk egy tepsit. A nagyobb kellevelek vastag erét elvékonyítjuk és a tepsit kibéleljük a levelekkel, oly módon, hogy a szélén túlérjen. Annyi levelet még félre teszünk, hogy be tudjuk velük fedni a tepsit. A darált húsos ragut, a rizst és az apróra vágott, megmaradt kelt összeforgatjuk és a tepsibe simítjuk, ráhajtjuk a kilógó leveleket és befedjük a többi levéllel. A tetejére kenjük a tejfölt és 165 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk, de szeletelés előtt, legalább 10 percig, pihentessük.
Tejfölt és kenyeret kínáljunk mellé.