Sonka chilis mangómártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 260 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Húsvét, Hétvégi ebéd, Főtt, Csőben sült, Sós, Meleg, Édes, Húsfélék, Gyümölcsök, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

Sonka chilis mangómártással
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 késhegynyi bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál dijoni mustár ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál narancslekvár 0 ? ? ? ? ?
igény szerint szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
igény szerint cola 0 ? ? ? ? ?
1 db füstölt sonka 203 15 15 0.3 0 95
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Chilis mangómártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db mangó 59 0.5 0.5 13 1.8 0
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 fej fehérhagyma ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sonka chilis mangómártással
Egy szép, kissé akár zsírosabb sonkát válasszunk. Ha szükségesnek ítéljük, áztassuk be, egy éjszakára, vízbe.Tegyük megfelelő méretű fazékba, majd öntsünk rá annyi colát, ne cukormentest, amennyi ellepi. Dobjuk mellé a félbevágott vörös és fokhagymát, majd főzzük puhára. A pontos főzési időt nehéz megmondani, 2-3 óra. Ha a húsvilla könnyen beleszalad, a hús biztosan megpuhult. Hagyjuk a lében langyosra hűlni, majd finoman fejtsük le a bőrét. A zsírt hagyjuk rajta és ferdén vagdossuk be, majdnem a húsig, centis távolságra, mindkét irányban, majd a metszések találkozásánál dugjunk a húsba szegfűszeget. Babrás munka, de megéri. Tegyük a sonkát a zsíros oldalával felfelé egy tepsibe, helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe és fél órát süssük, majd kenjük be vastagon a lekvárból, mustárból és borsból készült kencével és toljuk vissza a sütőbe 15-20 percre. A csontot eltávolítva, ferdén vágjuk szeletekre. A chilis mangómártással és burgonyapürével tálaljuk.

Chilis mangómártás
A felhevített olajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát és az ízlés szerint kimagozott, majd kis darabokra vágott chilit. Amikor a hagyma összeesett, hagyjuk kihűlni, a hozzávalókat tegyük a botmixer poharába és törjük pürévé.
Behűtve tálaljuk.