Grúz almás céklasaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Saláták, Előételek, Főétel előtt, Főétel mellé, Buli, Karácsony, Böjt, Sütés nélkül, Főzés nélkül, Sós, Édes, Savanyú, Hideg, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
2 dl kefír 52 3 2.7 3.8 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 maréknyi dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
3 fej cékla 31 1.3 0.1 5.9 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A céklát és a zellert meghámozzuk és nyersen, a reszelő durva fokán lereszeljük. Egy evőkanál mézzel, a citrom levével és sóval, borssal ízesítve félretesszük pihenni, legalább egy éjszakára. Másnap, a diót szárazon megpirítjuk és durvára vágjuk. Az almát, héjastól, lereszeljük. A céklás keveréket lecsepegtetjük és belekeverjük az almát és a diót. Összeforgatjuk a maradék mézből, mustárból és kefírből készített öntettel. Szükség szerint utánízesítjük és néhány órás érlelés után, hidegen tálaljuk.
Előételként pirítóssal, főételnek szárazabb sültek, pl. pulykamell, karaj mellé kínáljuk.