Barackos, túrós palacsinta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: www.mesterszakacs.eu A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Zsiradékban sült tészták Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Buli, Farsang, Márton nap, Hétvégi ebéd, Töltött, Sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre: Barackos, túrós palacsinta
Palacsinta alaptészta
Barackos, túrós palacsinta A tojássárgáját, a tejfölt, a citromhéjat és a cukrot habosra keverjük, majd összedolgozzuk az áttört túróval. Ha nem elég krémes, kevés tejfölt adhatunk még hozzá. A masszába forgatjuk a leforrázott mazsolát és a felkockázott őszibarack befőttet. A krémet a palacsintákba töltjük, majd félbevágva, porcukorral meghintve tálaljuk. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||