Vajaszsemle (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Nagyi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Csőben sült, Kemence, Sós, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
Az élesztőt a meglangyosított és kiskanál cukorral elkevert tejben felfuttatjuk, majd hozzáadva a langyos vaj kétharmadát, a tojást és egy deci vizet habosra keverjük. A többi cukrot, a sót és a lisztet összeszitáljuk, majd a tejes keveréket hozzáadva, rugalmas tésztává gyúrjuk. Ne sajnáljuk az időt, szép sima tésztát kell kapnunk. Kendővel letakarva, meleg helyen, kb egy óra alatt kelesszük a duplájára. Osszuk a tésztát 16 darabra és alakítsuk zsemle formájúra, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, ne túl közel egymáshoz, mert nőni fognak! Kenjük le a tetejüket a maradék vajjal, melyet olvasszunk fel, de langyosan használjuk a kenéshez, hagyjuk még egy fél órát kelni. A sütő aljába tegyünk vízzel teli edénykét és melegítsük elő 175 fokra. A zsemléket 20-25 perc alatt süssük meg, ha elkészültek, simítsuk át a tetejüket vízzel és hagyjuk a sütőajtóban két percig. Finom, ropogós igazi reggel péksütemény. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||