Sajttorta egressel és szederrel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Karácsony, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Édes, Hideg, Tojás, Tésztafélék, Gyümölcsök, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl almalé 100%-os 30 0.4 0.4 7 2 0
17.5 dkg háztartási keksz 414 9.8 6.8 78 3.3 0
7.5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 evőkanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 késhegynyi gyömbérpor 0 ? ? ? ? ?
35 dkg mascarpone 450 7 45 2 0 100
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
1.5 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
10 dkg egres 0 0.6 0.2 8 3 0
10 dkg szeder ? ? ? ? ? ?
1 csomag tortazselé 0 ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kekszet dobjuk késes keverőbe és őröljük meg. Keverjük hozzá a barnacukrot és a vajat, majd a masszát nyomkodjuk kapcsos tortaforma aljába. Süssük 150 fokra előmelegített sütőben negyed órát. Közben a mascarponét keverjük habosra a tojások sárgájával, a cukorral, a tejszínnel és a gyömbérrel. A tojásfehérjét csipetnyi sóval verjük kemény habbá, majd forgassuk a tojásos masszába, végül adjuk hozzá a gyümölcsöket is. Kanalazzuk az elősütött formába és süssük 50 percig, majd a sütőt kikapcsolva, hagyjuk bent még egy órát. Tegyük át hűtőszekrénybe és ha lehűlt öntsük tetejére az almalében feloldott tortazselét. Ha ez is megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.