Zöldséges őzragu (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vadhúsból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg őzlapocka ? ? ? ? ? ?
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1/2 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
5 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 liter vadalaplé ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsíron átsütjük a félfőre vágott hagymát, majd hozzákeverjük a felkockázott őzhúst. Nagy lángon átsütjük, majd csendes tűzön, fedő alatt, párolni kezdjük. Amikor félpuha, belekeverjük a fűszereket és a felkockázott zöldségeket és puhára főzzük. Végül a lisztet szárazon megpirítjuk, belekeverjük a paradicsompürét és amikor élénk színét elvesztette elkeverjük a borral, hozzáöntjük a raguhoz és összeforraljuk.
Burgonyafánkkal vagy knédlivel tálaljuk.