Gerslis zöldségleves csülökkel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Főétel, Húsételek, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Szilveszter, Párolt, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 dkg árpagyöngy 350 9 1.4 75 20.7 0
1 db cseresznyepaprika 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
20 dkg kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
50 dkg csülök 328 16 29 0.3 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olajon megpirítjuk a finomra metélt hagymát, majd hozzákeverjük a bőrével együtt kockára vágott csülköt. Tegyük bele a csontot is. Csendes tűzön, kevergetve süssük, amíg a levét kiengedi. Dobjuk bele a babérlevelet, a fokhagymát, a köménymagot és a felkarikázott répaféléket. Öntsük fel kb másfél liter vízzel és főzzük a levest, egy órát. Sózzuk, borsozzuk meg, tegyük bele a cseresznyepaprikát (ha gyerekek is esznek belőle, inkább hagyjuk el) és az árpagyöngyöt. Tíz perc forralás után mehet bele a kockára vágott kelkáposzta, majd az utolsó öt percben öntsük bele a fehérbort. Tálalás előtt a csontot és az erőspaprikát távolítsuk el.
Forrón tálaljuk, vastag szeletekre vágott félbarnakenyérel.
Téli munkához, síeléshez ajánlom.