Zsírban abált szalonna (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 5 perc
A recept forrása: Pucka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Reggeli, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Lassan sütött, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
80 dkg zsírszalonna ? ? ? ? ? ?
1 kg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsírt edénybe tesszük és kis lángon felmelegítjük, majd a szalonnát beletesszük és fél óra alatt megabáljuk. Ne süljön, csak párolódjon, 120-140 foknál ne legyen melegebb a zsír. Csinálhatjuk sütőben is, lefedett serpenyőben. Egyes vidékeken fel is füstölik. Abálás után, a szalonnát kenjük be a zúzott fokhagyma, a paprika és a só keverékével, majd fóliába tekerve két deszka között préseljük össze és fagyasszuk ki.
Friss kenyérrel és lilahagymával vagy savanyú paprikával tálaljuk.