Pikáns halleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Macskajajra, Levesek, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Karácsony, Főtt, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Halak, Böjt

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
25 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 teáskanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Kifilézem a halat, csíkokra vágom és megsózom. A megtisztított és vékony hasábokra vágott zöldséget, a finomra metélt vöröshagymát és a babérlevelet 1 liter vízben tűzre teszem. Megsózom, megborsozom és kevés cukorral puhára főzöm. A levesbe keverem a kapribogyót, majd a liszttel, mustárral, tejföllel és citromlével elkevert borral besűrítem. Felforralom, beleteszem a halcsíkokat, és keverés nélkül, kis lángon 15 percig forralom.