Töltött dagadó 1. (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 130 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Zoli bá
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Alufólia, Sós, Meleg, Hideg, Húsfélék, Gombafélék, Tojás

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
10 dkg csirkemáj 126 20 3.7 3 0 555
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
1 kg dagadó 422 12 42 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A dagadót szúrjuk fel vagy vásárláskor kérjük meg erre a hentest. Töltés előtt szórjuk meg a belsejét sóvak, borssal és kicsit hagyjuk állni. A szikkadt zsemléket áztassuk langyos vízbe. A finomra vágott hagymát futtassuk meg 1 evőkanál olajban, majd dobjuk rá a kis kockára vágott gombát és süssük zsírjára, a szintén kockára vágott májat is süssük meg 1 evőkanál olajban és mindkettőt hagyjuk hűlni. Ha kihűltek dolgozzuk össze, a jól kicsavart zsemlével, a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemzölddel és fűszerezzük majorannával, sóval borssal. A masszát lazán töltsük a dagadóba, ha szorosan töltjük kirepedhet. A nyílást hústűvel zárjuk le vagy varjuk be. Sózzuk, borsozzuk a hús külsejét és a maradék felforrósított olajon forgassuk meg, ha kissé megpirult tepsibe helyezzük. A megmaradt tölteléket mellétesszük, ráöntjük a sütőzsiradékot, aláöntjük a fehérbort és alufóliával szorosan lefedjük. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10 perc után a hőfokot 175 fokra mérsékelve egy órát sütjük. ekkor a fóliát levéve, a szaftjával locsolgatva húsz perc-fél óra alatt pirosra sütjük. A húst és a tölteléket a tepsiből kivéve, a paradicsompürét a szaftban megpirítjuk és kevés vízzel felöntve mártássá forraljuk, külön csészében tálaljuk.
Szeletelés előtt negyed órát pihentessük.
Sült burgonyával, párolt rizzsel és vegyes savanyúsággal kínáljuk.
Hidegen tálalva franciasalátát adjunk mellé.