Töltött dagadó 1. (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Zoli bá A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Alufólia, Sós, Meleg, Hideg, Húsfélék, Gombafélék, Tojás Hozzávalók 4 személyre:
A dagadót szúrjuk fel vagy vásárláskor kérjük meg erre a hentest. Töltés előtt szórjuk meg a belsejét sóvak, borssal és kicsit hagyjuk állni. A szikkadt zsemléket áztassuk langyos vízbe. A finomra vágott hagymát futtassuk meg 1 evőkanál olajban, majd dobjuk rá a kis kockára vágott gombát és süssük zsírjára, a szintén kockára vágott májat is süssük meg 1 evőkanál olajban és mindkettőt hagyjuk hűlni. Ha kihűltek dolgozzuk össze, a jól kicsavart zsemlével, a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemzölddel és fűszerezzük majorannával, sóval borssal. A masszát lazán töltsük a dagadóba, ha szorosan töltjük kirepedhet. A nyílást hústűvel zárjuk le vagy varjuk be. Sózzuk, borsozzuk a hús külsejét és a maradék felforrósított olajon forgassuk meg, ha kissé megpirult tepsibe helyezzük. A megmaradt tölteléket mellétesszük, ráöntjük a sütőzsiradékot, aláöntjük a fehérbort és alufóliával szorosan lefedjük. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10 perc után a hőfokot 175 fokra mérsékelve egy órát sütjük. ekkor a fóliát levéve, a szaftjával locsolgatva húsz perc-fél óra alatt pirosra sütjük. A húst és a tölteléket a tepsiből kivéve, a paradicsompürét a szaftban megpirítjuk és kevés vízzel felöntve mártássá forraljuk, külön csészében tálaljuk. Szeletelés előtt negyed órát pihentessük. Sült burgonyával, párolt rizzsel és vegyes savanyúsággal kínáljuk. Hidegen tálalva franciasalátát adjunk mellé. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||