Töltött gombafejek (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Szilveszter, Farsang, Töltött, Csőben sült, Főtt, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Gombafélék, Tejtermékek, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1,5 kg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
4 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
2 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 evőkanál száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fehérbors 0 0 0 0 0 0
fél kávéskanál szerecsendió 0 0 0 0 0 0
igény szerint bacon 0 10 45 0 0 105
igény szerint parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gombafejek tönkjét kitörjük, megtisztítjuk és felaprítjuk. A vajon megfuttatjuk a felkarikázott újhagymát, rádobjuk a tönkdarabkákat, amikor összeesett, hozzáadjuk a tejszínt, a bort és a fűszereket, és folyamatos keverés mellett 10-15 percig főzzük. A gombafejeket sós forró vízben néhány percig előfőzzük, majd lecsepegtetjük, tepsibe tesszük és óvatosan megtöltjük őket a masszával. A tetejükre szeletke bacont és reszelt sajtot teszünk. Közvetlenül a fogyasztás előtt 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.