Újházy tyúkhúsleves (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: www.mastergood.hu A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Levesek Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A szépen megtisztított és megmosott tyúkot kb. 4 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, szűrőkanállal lehabozzuk, és ezután már csak takaréklángon, gyöngyözve főzzük. Beletesszük a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, gombát, kelvirágot, a zöldpaprikát és a zöldpetrezselymet. Sóval és egész borssal ízesítjük. Amikor a hús és a zöldségek puhára főttek, a levest a tűzről levesszük, néhány percig pihentetjük, majd merőkanállal finom szűrőn keresztül leszűrjük. A zöldségféléket és a gombát egyforma vékony metéltre vágjuk. Egy kevés levesben a zöldborsót puhára főzzük. Külön edényben, sós vízben kifőzzük a finommetéltet is. A megfőtt tyúkot feldaraboljuk, és a levesestálba tesszük. Ráhelyezzük a metéltre a vágott zöldségeket, a rózsáira szedett kelvirágot, a zöldborsót, a gombát, végül a finommetéltet. Rámerjük a tűzforró tyúkhúslevest, tetejét megszórjuk egy kevés apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Szokás a leves mellé külön ecetes tormát vagy paradicsommártást is kínálni, mert van, aki a főtt húst tormával, vagy a mártással fogyasztja. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||