After eight szaloncukor (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Zsóka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Édességek Cimkék: Édességek, Desszert, Karácsony, Buli, Főtt, Édes Hozzávalók 4 személyre:
A mentaleveleket 3 deci vízzel leforrázzuk és negyed órát állni hagyjuk, majd a kockacukorra szűrjük. Forraljuk fel és folyamatosan kevergetve főzzük kb. 8 percig. Érdemes kockacukrot használni, kellően tiszta, gyakorlatilag nem lesz habja. Vékony drótból hajlított hurkot dugunk bele és ha a cukor hártyát képez, melyet megfújva buborék képződik, akkor jó. Közben a tejszínt felmelegítjük, belekeverjük a zselatint és a tejport, majd a cukros masszához keverjük. Hűlni hagyjuk, időnként jól átkeverjük, a teljes kihűlés után zöldes, sima masszát kell kapnunk. Olajozott márvány vagy fémlapra simítjuk és teljes kihűlésig hagyjuk pihenni. Megnedvesített késsel lesimítjuk. A magas kakaótartalmú étcsokoládét, vízfürdő felett, megolvasztjuk, 40 foknál igazán nem is kell melegebb legyen, majd belekeverjük az olajat. A massza felét a cukortáblára simítjuk és hagyjuk megdermedni. Ha kemény a csokimáz óvatosan megfordítjuk és a másik felét is bevonjuk. Tetszőleges formára vágjuk és kedvünk szerint becsomagoljuk. Ha desszertnek tálaljuk, nyomhatunk a csokimázba egy-egy kandírozott mentalevelet. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||