az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Olasz húsgombóc paradicsommártásban A zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Húsdarálón a hússal és a hagymafélékkel kétszer átdaráljuk. A fűszerekkel, fél citrom reszelt héjával, levével és a tojásokkal jól összegyúrjuk. Apró gombócokká formázzuk, majd zsemlemorzsába hempergetjük és forró olajban aranysárgára sütjük. Lecsepegtetve a paradicsommártásba dobjuk és átfőzzük.
Párolt rizzsel vagy szélesmetélttel kínáljuk, tálalás előtt a reszelt parmezánnal bőven megszórjuk.
Paradicsommártás Lereszeljük a répaféléket és a fél zellert. A felforrósított olívaolajon átpároljuk a felkockázott lilahagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és ha színt kaptak, a zúzott fokhagymát. Jól összeforgatjuk, majd rádobjuk a fűszereket és felöntjük a vörösborral. Felforraljuk és zsírjára sütjük. Ekkor felöntjük a paradicsomlével és kis lángon negyed órát főzzük. Botmixerrel homogénre törjük és sűrűre főzzük.
Pizzához, tésztafélékhez és főtt húsokhoz is kiváló.