Boros libapecsenye (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Márton nap, Hétvégi ebéd, Karácsony, Párolt, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
5 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
5 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
2 db libacomb 198 18.5 13.6 0.3 0 84
1 db libamell 198 18.5 13.6 0.3 0 84
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A libahúst sóval, borssal bedörzsöljük, majd a felhevített olajon, mindkét oldalát átsütjük. Kivesszük és félretesszük. A sütőzsiradékon megpirítjuk a felkockázott zöldségeket és a gombát. Felöntjük a borral, a libahúst visszatesszük, mellédobjuk a rozmaringot és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. A libadarabokat tepsibe tesszük, átkenjük a kevés langyos vízzel felhígított mézzel és kevés párolólevet aláöntve 200 fokos sütőben, negyed óra alatt pirosra sütjük. Közben a párolólét leszűrjük, a darabos részét bormixerrel áttörjük és annyi szaftot dolgozunk hozzá, hogy mártás sűrűségű legyen.
A libapecsenyét a mártással és burgonyafánkkal tálaljuk.