Birses-céklás kuszkusz saláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Saláták, Főétel mellé, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Édes, Sós, Savanyú, Hideg, Tésztafélék, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 üveg birsalmabefőtt 90 0.4 0.4 20.4 0 0
4 db cékla 31 1.3 0.1 5.9 2.5 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 pohár kuszkusz 349 9.4 1 73.4 7.2 0
1 db lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A céklákat jól megmossuk és szorosan alufóliába csomagoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt megsütjük. A kuszkuszt leöntjük, kétszeres térfogató sós, forrásban lévő vízzel. Lefedve állni hagyjuk. A birsbefőttet leszűrjük és az esetleges fűszereket eltávolítjuk. A lilahagymát finomra vágjuk és csipetnyi sóval átforgatjuk. A kuszkuszra öntjük az olajat és villával fellazítjuk. Ha minden kihűlt, a céklát kockára vágjuk És a hozzávalókat összeforgatjuk, közben borssal és a lime kicsavart levével ízesítjük.
A lime háját ráreszelve díszítjük.
Salátának is pompás, de hirtelen sült csirkemell vagy karaj mellé isteni.