Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

Mozzarella di bufala campana DOP

A mozzarella di bufala (bivalytejből készült lágy sajt) egy tipikus olasz tejtermék, melyet hagyományosan Campania tartományban állítanak elő, de napjainkban több dél-olasz tartományban is gyártják. A mozzarella elnevezés a gyártási folyamatból adódik: mozzaturának hívják a már levágott, egyedülálló darabokat, ami magyarul levágott, lenyesett részt jelent. A mozzarella 100% bivalytejből készül, melyet szigorúan a fejés után 12 órán belül kell elkezdeni feldolgozni.
A mozzarellát gyakran emlegetik a mediterrán konyha királynőjének, vagy fehér aranyként, illetve mint az asztal gyöngyszemét, hódolva a termék tápanyag és íz gazdagságának.
A campaniai bivalymozzarellát tipikus gömbölyded alakúra vágják (változatos méretekben, a 80-100 g-os falatoktól (bocconcino) egészen a félkilósig), vagy pedig fonatba (treccia) fonják (ez igazából a Nápoly melletti Averso környékén, illetve a Volturno alföldön jellemző).
Még több recept amelyikben van Mozzarella di bufala campana DOP