Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

chilipor

Ősrégi, erős (csípős) Mexikóból eredő fűszerkeverék, amelynek fő alapanyaga a cayenni bors. Hagyományok alapján feltételezik, hogy már az aztékok is használtak ilyen fűszerkeveréket. A XIX. században angol telepeseknek sikerült Mexikóban és Észak-Amerikában újra előállítani ezt a fűszerkeveréket, amely azután az ízletesen fűszerezett sültek nyomán világhíressé tette. A Chili-por a cayenni borson kívül - amely cseresznyepaprikával pótolható - általában vörös- és fokhagyma, kömény, szurokfű, fehérbors, őrölt szerecsendió stb. porok keverékét tartalmazza. A keverék érdekes, különlegesen csípős, fűszeres ízt a a hús-, a zöldség-, a gulyás-, a paradicsom-, a lencse- stb. leveseknek, egyes főzelékeknek és az mindenféle sülteknek. Alkalmas tojásos, sajtos ételek, tatárbifsztek, pikáns saláták elkészítéséhez, de különösen az erős ételekhez, mártásokhoz. Kezdetben csak parányi adagokkal próbálkozzunk, rendkívüli erőssége miatt. (lásd még a chili és chili paprika címszavaknál.)
Aromája a fajtától függően lehet égetően csípős vagy fűszeresen csípős. (EU származék). A chili és a chilipor az ázsiai konyha, főleg a thaiföldi édelek kedvelt ízesítője, de a latin-amerikai, a mexikói, a karibi térségben és az USA déli álamaiban is igen kedvelt csípős fűszer. Hatóanyaga a kapszaicin. Chili sokoldalú egészségőr. Chilit frissen vagy tartósítva a jól ellátott, bő választékkal rendelkező szupermarketekben szerezhetjük be, Chiliport vagy szárított chilipaprikát elsősorban speciális fűszerkerekedésekben vásároljunk. Hűtőszekrényben néhány hétig tárolható. A szárított termések száraz és sötét helyen több évig megőrzik aromájukat. Ha bármilyen nyílt seb, sérülés van a torkunkban, a nyelőcsövünkben, illetve gyomor- és bélrendszeri panaszaink vannak, akkor ne fogyasszunk chilit. Még a legapróbb sebek esetén is égetően maró érzést okoz. A chilipaprika tisztítása és aprítása során viseljünk kesztyűt, vagy a főzés után alaposan mossunk kezet. Chilis fűszerek: Chilipor: Cayenni bors, szegfűbors, oregánó, szárított fokhagyma és esetleg egyéb egyéni szokások szerint választott fűszerek porított keveréke. (extra csípős, vagy natur) Chiliszósz: Paradicsomvelőt ecettel, hagymával, sóval, fekete borssal, cayenni borssal vagy más erős pirospaprikával összefőzünk. Leszűrjük, megcukrozzuk, és tovább főzzük, míg egészen besűrűsödik. Készíthetjük ízlés szerint enyhébben vagy nagyon csípősre. Chili olaj: nagyon erős pirospaprikát kevés olajban lassú tűzön megsütünk, vagyis inkább megfőzünk, majd leszűrjük. Ha ehhez az olajat még meg is borsozzuk, kapjuk a forró chiliolajat. Lásd még a cayenne-i borsnál.
Még több recept amelyikben van chilipor