Szilveszteri lencseleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Hideg téli napokra, Macskajajra, Szilveszter, Buli, Főtt, Hirtelen sült, Bogrács, Meleg, Sós, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 adag füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
10 adag bacon 0 10 45 0 0 105
4 db bőrös virsli 265 6.8 23.4 4.7 0 0
25 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db cseresznyepaprika 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az átválogatott, megmosott lencsét, a felkarikázott zöldségeket, a hagymával, a fokhagymával és a fűszerekkel, darabka citromhéjjal, két liter vízben feltesszük főni. Közben a szalonnát apró, a bacont nagyobb kockára, a virslit karikára vágjuk. A szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöt félretesszük, a zsírban átpirítjuk a bacondarabokat, kivéve a pörchöz tesszük és virslit is átpirítjuk. Ezt is a szalonnákhoz tesszük. A zsiradékban megbarnítjuk a cukrot, rászórjuk a lisztet és a ha felpezsgett, egy merőkanálnyi levessel felöntjük. Jól átkeverjük. Ha a lencse, majdnem puha, tegyük a rántásba a kivett, főtt hagymát és a fokhagymát, öntsünk rá annyi levest, hogy botmixerrel össze tudjuk zúzni, így biztosan nem lesz csomós a rántás és öntsük a forró levesbe. Tegyük bele a szalonnaféléket és a virslit, forraljuk ki, majd keverjük bele a tejfölt.
Citromlével pikánsra ízesítjük és tálaljuk.
Friss puha kenyeret és erős paprikát adhatunk mellé.
Igazi balzsam a fáradt gyomornak.