Töltött olajbogyó rántva (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Imre apó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Sült, Olajsütő, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemgyökér 29 1.2 0.1 5.9 5.4 0
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
10 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
10 dkg olasz kolbász 0 ? ? ? ? ?
1 üveg olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Ascoli-ból származó olajbogyót használjunk. Ez jóval nagyobb, mint a hagyományos fajta, általában magozva kapható. Szupermarketekben lehet fellelni, ha találunk, tárazzunk be néhány üveggel.
Daráljuk le a kolbászt és a borjúhúst, majd süssük barnára a felhevített vajon. Öntsük hozzá a bort és a húsalaplét, majd keverjük bele, a szintén ledarált, szalonnát. Szórjuk rá a szerecsendiót és óvatosan sózzuk, mert több hozzávaló is sós. kevergetve pároljuk, majd süssük zsírjára. Ha a végén túl sok zsiradék lenne alatta öntsük le egy részét. Hagyjuk langyosra hűlni a húskeveréket és dolgozzuk össze egy tojással, a reszelt parmezánnal, a finomra metélt petrezselyemmel és két-három kanál zsemlemorzsával. A masszát habzsákból töltsük az olívák üregébe, majd hagyományos módon lisztbe tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk őket. Középforró olajban 10 perc alatt süssük aranybarnára.
Előételnek vagy borkorcsolyának tálaljuk.