Tiszai halászlé Kristóf módjára (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Kristóf
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Főétel, Meleg nyári napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Halak, Zöldség

Hozzávalók 0 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 kg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
2 kg harcsa 82 15.8 2 0.2 0 80
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsíron pároljuk meg a hagymát, ha megpuhult szórjuk rá a pirospaprikát és egy átkeverés után, öntsük fel vízzel. Körülbelül egy negyednyivel többel, mint amannyi levest szeretnénk. Amíg felforr, tisztítsuk meg és filézzük ki a halakat. A halszeleteket vágjuk tetszőleges darabokra, a pontyot, ha nem szeretjük a szálkás halhúst, irdaljuk be. Ha a lé felforrt, dobjuk bele a feldarabolt paprikát, paradicsomot, a paprika ízlés szerint lehet csípős és a hal nyesedékét, a csontokat, a fejet és az uszonyokat, a ponty keserűfogát feltétlenül vágjuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk úgy két-két és fél órát. Szűrjük le és a nagyobb szálkákat, csontokat kiszedve passzírozzuk át. A sűrűje mehet vissza a lébe. A főzés közepénél sózzuk be a halszeleteket és hagyjuk állni a sóban, ez tartást ad a húsnak, kevésbé fog szétfőni. Ha az alaplé újraforrt tegyük bele a halat és 35-40 percig nagy lángon főzzük. Ne kevergessük, mert összetörjük a szeleteket. Forrón tálaljuk. Ha nem készítjük csípősre és beirdaltuk a pontyot a gyereke is nyugodtan ehetik, gyakorlatilag nem marad szálka benne.
Csípőspaprikát és friss kenyeret adjuk mellé.
A maradék, másnapra, hűvösön tartva, kocsonyává áll össze.
Pirítóssal kitűnő reggeli.