Endívia csőben sütve (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Terka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Előételek Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Bálint nap, Karácsony, Csőben sült, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Tojás, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre: Endívia csőben sütve
Mornay mártás
Besamelmártás
Endívia csőben sütve Az endíviát megtisztítjuk és egy evőkanálnyi vajat a serpenyőbe dobunk, majd felöntjük, pohárnyi, vízzel. Ha felforrt, borssal és sóval ízesítjük, majd belehelyezzük az endíviákat. Fedő alatt, néha megfordítva, főzzük kb. fél órát. Ha megpuhult, csepegtessük le. Tekerjük bele két-két szelet sonkába az endíviákat, majd helyezzük, akkora tepsibe, hogy éppen elférjenek. Öntsük le a Mornay mártással és 200 fokra előmelegített sütőbe téve, kb. húsz perc alatt süssük aranybarnára. Tálalhatjuk előételként vagy főtt burgonyát kínálva mellé főételnek. Jó minőségű alapanyagokat használva, maga a csoda. Mornay mártás A kész besamelmártásba belekeverjük a tojássárgáját, a tejszínt, a reszelt sajtot és csipetnyi cayenni borssal ízesítjük. Besamelmártás A vajból és a lisztből világos rántást készítek, folyamatosan kevergetve felengedem a forró tejjel. Ízlés szerint sózom és szerecsendióval ízesítem. Lehet úgy is készíteni, hogy a tejbe belefőzünk egy babérlevelet, 5-6 szem megroppantott feketeborsot és csipet kakukkfüvet, majd leszűrve adjuk a rántáshoz. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||