Harcsacurry (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gépész
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Karácsony, Böjt, Buli, Párolt, Sós, Csípős, Meleg, Halak, Zöldség, Reform konyha, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál chili pehely 0 ? ? ? ? ?
1 db lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 doboz kókusztej 10 0.3 0.4 1.4 0 0
1 kiskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál édeskömény 0 0 0 0 0 0
3 szem kardamom 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál görögszéna mag 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál koriander 0 0 0 0 0 0
2 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kurkuma 0 0 0 0 0 0
2 teáskanál curry por 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
1 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
80 dkg harcsa 82 15.8 2 0.2 0 80
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bőr nélküli harcsafilét felkockázzuk és besózzuk, amíg a többi hozzávalóval elkészülünk, állni hagyjuk. A fűszereket, darálóban, megőröljük. A currypor felével elkeverve, a megforrósított olajba dobjuk. Kevergetve egy percig sütjük. Intenzív illata lesz. Ekkor hozzáadjuk a finomra metélt hagymát, a zúzott fokhagymát, a lime lereszelt héját és a szintén lereszelt gyömbért. Kevergetve süssük, két percig. Keverjük bele az apró kockára vágott paprikát és öntsük fel egy deci vízzel. Kis lángon, fedő alatt pároljuk öt percig. Adjuk hozzá a felkarikázott pórét és a vékonyra felszelt zellerszárat. Tovább kevergetve süssük zsírjára. Öntsük fel a kókusztejjel és adjuk hozzá a maradék curryt és a kurkumát. Ha újra felforrt, dobjuk bele a halkockákat és hat-hét perc alatt főzzük készre. Ekkor csavarjuk bele a lime levét és ízlés szerint sózzuk meg. Frissen tálaljuk.
Ha vendégeket várunk, készítsük el a szószt és a halat, csak, a vendégek érkezése előtt tegyük hozzá.
Adhatjuk párolt basmati rizzsel, de tortillába töltve is finom.