Kubai fehérbab leves (Caldo Gallego) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Buli, Hideg téli napokra, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
20 dkg kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
1 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 szál chorizo kolbász 0 ? ? ? ? ?
20 dkg fehérbab 338 22.3 1 57.9 9 0
25 dkg füstölt sonka 203 15 15 0.3 0 95
25 dkg teaszalonna 0 9 73 0 0 135
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldségeket vágjuk apró kockára, majd, a burgonya és a kel kivételével, tegyünk mindent egy megfelelő méretű fazékba. Két liter vízzel öntsük fel és lefedve, kis lángon főzzük három órát. Ekkor dobjuk bele a kockára vágott káposztát és burgonyát. Húsz perc alatt elkészül. Ha szükséges sót még tehetünk be.
Tálaláskor figyeljünk, hogy mindenből jusson mindenkinek.