Tárkonyos malacraguleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Pákász
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg malachús ? ? ? ? ? ?
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 csokor tárkony 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint tárkonyecet ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A malac, másra nem használható, húsnyesedékéből, zsíros, bőrös, csontos apróhúsból a legfinomabb. A húst vágjuk darabokra, a zsíros részét apróbbra. A zsíros részt bográcsban süssük át, pirítsuk meg rajta a z apróra metélt hagymát, majd dobjuk rá a többi húst és a felkarikázott zöldségeket. Ezekkel is pirítsuk, kevergetve, amíg a zöldség kis színt kap és a hús, már nem fehér. Szórjuk rá a fűszereket és öntsük fel vízzel, úgy két liternyivel. Csendes tűzön főzzük, majdnem puhára, ekkor adjuk hozzá a felkockázott burgonyát. Ha minden megpuhult öntsük bele a bort és a tejszínt. Forraljuk össze, keverjük bele a finomra vágott tárkonyleveleket és az ecettel ízesítsük pikánsra.
Friss, puha kenyérrel tálaljuk.