Gulyás macskajajra (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Macskajajra, Buli, Szilveszter, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Csípős, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg lábszár (marha) 249 20 18 0.6 0 83
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1/4 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
40 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál erőspaprika-krém ? ? ? ? ? ?
20 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített zsíron a kis kockára vágott szalonnát kisütjük, majd a finomra vágott hagymát megpirítjuk benne. Hozzákeverjük és addig sütjük rajta a kockára vágott marhahúst, amíg színt kap. Rádobjuk a lereszelt zöldségeket, elkeverjük és ezekkel is összepirítjuk. Felöntjük vízzel, rászórjuk a fűszereket és majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a rövidebb szálakra vágott savanyúkáposztát, majd összefőzzük. A tejfölben elkeverjük a finomra metélt kaprot és a lisztet, majd a vékony karikára vágott kolbásszal együtt a levesbe keverjük. Jól összeforralva tálaljuk.
Friss, puha kenyeret és csípőset tálaljunk hozzá.