Tarcali raguleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 160 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Imre apó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Húsételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
1 teáskanál piros arany (csípős) 71 2.1 4.4 5.8 0 0
2 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
80 dkg pulyka felsőcomb 0 ? ? ? ? ?
60 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
15 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
1 evőkanál tárkonyecet ? ? ? ? ? ?
10 dkg mirelit zöldborsó 56 0.8 0.5 11 1.3 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor zellerzöld ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon megpirítjuk a hagymát és a felkockázott combot. Ha kifehéredett, belekeverjük a kockára vágott zöldségeket. Barnulásig sütjük, majd rászórjuk a paprikát. Összesütjük és felöntjük liternyi vízzel. Félpuhára főzzük és a gombát belekeverjük. Ha minden megpuhult, hozzáadjuk a borsót és két perc múlva behabarjuk, a finomra vágott petrezselyemmel, zellerrel, keményítővel és tejszínnel elkevert tejföllel. Mustárral és tárkonyecettel ízesítve tálaljuk.
Friss kenyeret kínáljunk hozzá.
Inkább egytálételként tálaljuk, bár sűrű levesnek sem utolsó.
Valamilyen édes tészta kívánkozik utána.