Citromos csirkeaprólékleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Dorka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Koleszban főztük, Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Párolt, Sütőzacskó, Sütés nélkül, Meleg, Hajón is elkészíthető, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek, Savanyú, Sós

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tyúkhúsleves kocka ? ? ? ? ? ?
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 maréknyi kagylótészta 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
40 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
8 db csirkeszárny 132 20.9 5.2 0.5 0 60
2 adag csirkeaprólék ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített vaj-olaj keveréken megpirítjuk a csirkeaprólékot és a három darabra vágott szárnyakat. A húsokat szűrőkanállal kiszedjük, a leszedett zsiradékban átpároljuk, a finomra vágott hagymákat, majd kicsit később beletéve, a felvagdalt leveszöldséget. Ha minden összepirult, felöntjük vízzel és összeforraljuk. Az aprólékot és szárnyat hozzáadjuk, a belsőséget kis kockára vágjuk és a levesbe dobjuk. Fűszerezzük, majd a citrom héjával és levével ízesítve puhára pároljuk. A tésztát a leveskockával ízesített vízben megfőzzük, majd a tányérba pakoljuk. A zöldségeket mellészedjük, a kicsontozott húsokat ráborítjuk és a borral, tejföllel elkevert, újraforralt levest rámerjük.