Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Fröccsológia - avagy, elégia borhoz és a szódavízhez

 • Címkék:
 • bor
 • fröccs
 • borlexikon
 • szódavíz
2011. október 25. | kedd

Kötelességemnek érzem, hogy, egy olyan, tipikusan magyarnak tartott italról, mint a fröccs írjak! Átnéztem, a hozzávágó irodalmat és tökéletes cikkeket találtam, nem tudok, igazán, hozzátenni semmit! Tapasztalataim szerint, a volt Monarchia területén, kérdés és csodálkozás nélkül hozzák ki, a rendelt bor mellé, a szódát vagy ásványvizet. Őseinknek sikerült maradandót alkotni, a nagy nyári melegben, nem kell, tiszta bort inni, a gyors lerészegedés, máshogy is elérhető, higított formában üdítő, frissítő italt ihatunk. Alkalmas védőitalnak, szinte a kőművesek életben tartója, Kőmíves Kelemenné, mai helyettesítője, az építőipar alappillére. Bár sajnálatos módon, napjainkban leváltják, az olcsó, más körülmények között ihatatlan, sörök.

A fröccs bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek. A fröccs elnevezést alkalmazzák más szeszes, sőt nem szeszes italkeverékekre is, sőt bizonyos italok egymás utáni fogyasztására, azaz nem a pohárban, hanem a szájban vagy gyomorban való keverésére is. Német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de azt a fajta magyar változatosságot nem múlják felül, amely a „kultúrital” státuszára emeli a fröccsöt.

A szódavíz története

Elsőként 1767-ben Joseph Priestley elegyítette a széndioxidot a vízzel. Mivel egy sörfőzde mellett lakott, megfigyelte, hogy az erjedő alkohol felett gáz lebeg. Ez a gáz kioltja az égő faforgácsot, ha a közelében gyújtja meg, s eközben a gázelegy alászáll a földre. Ebből kikövetkeztette, hogy a gáz (szén-dioxid), nehezebb a levegőnél. Otthoni laboratóriumában is előállította a „nehéz levegő”-nek nevezett gázt, majd vízben oldotta és megtapasztalta, hogy ezáltal kellemes ízű folyadék keletkezik. A angol Királyi Természettudományos Akadémia 1773-ban Prestleynek kitüntetést adományozott a szódavíz feltalálásáért. Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el új eredményeket, amikor a balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Az ő nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi gyártása, vagyis a szódavíz elterjesztése, amelyet ma már hungarikumként tartunk számon.
 
Legenda a fröccs eredetéről
 
1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Ő azonban németesen spriccernek nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett és helyette találta ki a fröccs szót, a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával higított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”.
 
Fajtái
 
Szőlőborfröccsök
A bor és szódavíz mennyiségétől függően számtalan fröccstípus létezik (higítási arány szerinti sorrendben, azonosság esetén összmennyiségi sorrendben):
Fröccs neve
Bor mennyisége
(dl)
Szódavíz mennyisége
(dl)
Szódavíz részaránya
(százalékban)
Elnevezések
Eredete vagy névadója
Krúdy-fröccs
9
1
10
 
Krúdy Gyula
háziúr
4
1
20
nagyházmester, bivalycsók
 
lámpás
15
5
25
   
avasi fröccs
7
3
30
   
nagyfröccs
2
1
33
fröccs, hajtás, húzás
Móra Ferenc nevezte el „húzás”-nak, „ide a gallér mögé”.
Puskás-fröccs
6
3
33
   
csatos
10
5
33
   
házmester
3
2
40
   
polgármester
6
4
40
   
kisfröccs
1
1
50
fütty, tréfa, rövidlépés
József Attila szerint egy „füttyre” meg lehetett inni.
háp-háp
2
2
50
 
népi hiedelem
bakteranyós
2,5
2,5
50
   
maflás
5
5
50
mafla
 
viceházmester
2
3
60
   
alpolgármester
4
6
60
   
hosszúlépés
1
2
67
fordított
 
lakófröccs
1
4
80
kisházmester, sportfröccs
 
távolugrás
1
9
90
sóherfröccs, kukamosó
 
 
Egyéb szeszes fröccsök
 • Málnás: Savanyú fehérborból készített nagyfröccshöz, málnaszörpöt kevernek.
 • Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp.
 • Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve.
 • Tiszafröccs v. Kassfröccs: Vörösbor pezsgővel.
 • Matrózfröccs: Korsó sör, mellé fél deci rum.
 • Postásfröccs: Dupla feketekávé, fél deci rummal.
 • Deák bólé: Nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódavízzel.
 • Góré fröccs (Ijesztett fröccs): Kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még pohárban elfér.
 • Instant fröccs: Egy szódásszifon bor + patron.
 • Tömbházmester: Vannak akik a háziúrral azonosítják, vannak akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, akik 3 darab házmestert értenek alatta.
 • Kisvadász (kis -boroskóla, -VBK, -boxos, -leó, -cibere): 1 dl bor + 1 dl kóla.
 • Nagyvadász (nagy -boroskóla, -VBK, -boxos, -leó, -cibere): 2 dl bor + 1 dl kóla.
 • Medgyessy-koktél (háromkettes -boroskóla, -VBK, -leó, -cibere): 3 dl bor + 2 dl kóla.
 • Lórugás: 1 rész brandy egy rész kólával. (Keserűlikőrre emlékeztető íz.)
 • (Nagy)Medve: 1 dl kóla, 3 dl vörösbor, 1 dl rum
Alkoholmentes fröccsök
 
Nemrégen megjelent az úgy nevezett almafröccs is, ami általában 2 dl almaléből és 1 dl szódából áll. (Osztrákok "Apfel gespritzt", németek „Apfelschorle” néven isszák.)
Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé + 1 dl szódavíz.
Színész fröccs: 2 dl szódavíz langyosan.
Kishörpi: 0,3 dl szörp + 2 dl szódavíz
Nagyhörpi: 0,5 dl szörp + 3 dl szódavíz
 
forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Fröccs

 

Wikipédia