Ebben a kérdésben nehéz egységesnek lenni, ebben egyetértenek a bor-gasztronómia jeles képviselői is.
Azt az alapvető kijelentést, mely francia földről származik, miszerint fehér húsokhoz fehérbort, vörös húsokhoz vörös bort adjunk, sok igazságot tartalmaz, de érdemes árnyalni a képet. A sokszínűség, a sokféle régi és új fűszer, eddig nem igen ismert étel megjelenése nagyban átalakította a képet. Oda kell figyelni az illatokra, az alapvető aromákra, a borok testességére, gyümölcsösségére, mert könnyű hibázni, s ilyenkor elmarad az óhajtott harmónia, a bor és az étel igazi házassága, amely mindegyik felet szárnyra kapja és élvezeti szempontból kiemeli és csúcsokra emeli.
| Étel | Bor |
| Aperitifek | Száraz pezsgők, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni |
| Előételek | Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé |
| Levesek | Lágy, illatos, száraz, esetleg félszázaz fehérek, különösen az édeskés zöldségeknél, tejfölös és krémleveseknél. |
| Gyümölcslevesek | Édességük okán már a félédes, édes fehérek felé is kacsintgathatunk, muskotályok, hárslevelű, furmint lehet a megoldás. |
| Gulyásleves | A marhából készült fűszeres leves már a vörösborokat kívánja , a nem túl csersavas kategóriában, de jó választás egy szép siller is. |
| Halászlé | A paprikás, csípős ízek könnyű vörösborokat kívánnak, de siller is jó kísérő lehet. |
| Bableves | Külön kategória a levesek közt, mivel karakteres íze már testes fehérek és a csersavasabb vörösborok irányába mutat, pláne, ha füstölt csülökkel, tejföllel tálaljuk. |
| Főzelékek | A tejfölös édeskés ízeknél a félszáraz, félédes fehér a legjobb kísérő |
| Babfőzelék, Lencsefőzelék | Ezek is kivételek, a karakteres, hordós száraz fehérek és a testesebb vörösborok is jól passzolnak |
| Töltött paprika | A rizses, sertéshúsos töltelék miatt is már a karakteres száraz fehérborok és a testesebb vörösborok bátran fogyaszthatók hozzá |
| Káposztás ételek | Testes, tüzes, magyaros fehérek, savasabb vörösök |
| Gombás ételek | Fűszerezettségüktől függően a száraz fehértől, a rosén át, a könnyű vörösig választhatunk |
| Halételek | A könnyű reduktív fehér borok terepe ez, kivétel a magyaros ponty, harcsa ételek sora, ahol megint a testes rosék, sillerek és a könnyű vörösök jöhetnek. |
| Csirke, pulyka, kacsa, liba | A könnyű száraz fehérektől indul a sor, egészen a rosékig elmehetünk, a fűszerektől, köretektől függően. A nálunk népszerű paprikások, pörköltek, a karakteresebb kacsasültek már a siller és könnyű vörös felé is elvisznek. |
| Sertéshús | Itt már szélesedik a borválaszték, a száraz, hordós, karakteres fehérektől indulhatunk, s a rosék, sillerek mellett már a testesebb vöröseket is bevállalhatjuk, pláne a pörkölteknél, paprikásoknál, grilleknél |
| Marhahús | A fűszerezettségtől függően itt már a vörös tartományban érdemes maradni |
| Máj, belsőségek | Az szerint, hogy pirított vagy pörkölt verziókban gondolkodunk, a testes fehértől a silleren át a könnyű vörösökig is elmehetünk. |
| Vadak | A zsenge nyúl és fácán kivételével, amely még esetleg a testes fehéreket is engedi, a vadételek, erdei fűszerezettségük és intenzív íz világuk miatt a testes, karakteres vöröseket kedvelik. |
| Saláták | A könnyű fehérek, és a rosék birodalma ez, karakteres borok elnyomják az üde zöldségeket és illatokat. |
| Tészták | A feltéttől függ, hogy fehéret vagy esetleg rosét, sillert, könnyebb vöröset adunk hozzá |
| Édes tészták | Félédes, édes fehérborokat választhatunk |
| Sütemények | Édes borok, szamorodnik, aszúk, fordítások, édes, félédes pezsgők |
| Gyümölcsök | Üde, félédes fehérborok, esetleg pezsgők |
| Sajtok | A sokféleség rányomja bélyegét a borválasztásra. A könnyű friss sajtoktól indulunk, a félkemény, kemény sajtokon át az aromás, érlelt, penészes lágysajtokig, majd a végén a kéksajtok zárják a sort. A borsor is így fejlődik, a könnyű fehérektől a karakteres, tüzesebb fehérek irányába, majd a lágysajtoknál már inkább a vörös tartományba jutunk. A kéksajt igazi kivétel, a sajtok királyaihoz, bármilyen furcsa édes tokaji borok illenek a legjobban. |
forrás: bor-neked.hu