Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A kuktafazék

  • Címkék:
  • konyhai eszközök
2009. augusztus 08. | szombat

Energiában és pénzben nem dúskáló világunkban nagyon hasznos a kuktafazék, hiszen rövidül az étel elkészítési ideje és jórészt takarékon használjuk.

Az ételek íze jobban megmarad, mert a főzővízben nem lúgozódnak ki az ízek és a rövid főzési idő miatt a megmaradó hasznosanyag tartalom is magasabb. A gyorsabb főzési idő, a magas nyomáson előálló magasabb forráspontnak köszönhető.
Húsfélék készítésénél, a kuktában főzés előtt, a szokásos módon pirítsuk körbe a
húsdarabot és utána pároljuk meg.
Pacalpörkölt készítésénél, az előfőzött pacalból, a hagyományos módon készítünk pörköltet, csak sokkal rövidebb idő alatt. Érdemes a csülköt, marhasültnek valót vagy az oldalast fűszerezett vízben előpárolni és utána sütőben készre sütni, biztosabban megpuhul az étel, szaftosabb marad és lényegesen kisebb a súlyvesztés.
A zöldféléket párolórácson készítsük, lehetőleg ne érjenek a vízbe, így nem vesznek el feleslegesen az ízek.
A száraz hüvelyeseket főzés előtt áztassuk be és a lé ne érjen a kukta kétharmadánál magasabbra, ez a levesekre is igaz. Leveseknél szinte alig kell folyadékveszteséggel számolni.
Hasznos lángon nem vagy rosszul melegíthető ételek esetében párolt rizs, gombóc vagy töltött káposzta. Egy a kuktába kényelmesen beférő edénybe helyezzük az ételt és a párolórácsra téve, némi vizet öntünk alá, a sípolástól számított 5-10 perc melegítés után hagyjuk a kuktát magától kinyílni. Az étel állaga lényegében nem változik és biztosan nem ég le.
Az abálással készülő ételekhez, mint a füstölt húsok és az ízes levéért főzött húsleves, talán nem az igazi, a füstölt hús nem vesz fel elegendő vizet, így szárazabb marad, a hús ízeinek, pedig nincs idejük kifőni. De ha zamatos marhahúst szeretnénk a levesben, akkor hajrá. A marhapörkölt kedvelőinek jelzem, a magas nyomás szinte belepréseli az ízeket a húsba, így ugyanolyan finom, mint a hagyományosan készült, persze a bográcsossal ez sem veszi fel a versenyt.
A kuktát a főzés végén többféleképpen nyithatjuk ki, a szelep megemelésével a fölös gőz leereszthető és az edény nyithatóvá válik. Hagyhatjuk magától lehűlni, de bizonyos ételek esetében, ez az étel túlfőzését jelenti. Engedhetünk rá hideg vizet, így gyorsan lehűl és nyitható. A Nagymamám a mosogatásra szánt vízbe tette a kuktát, így egyben meleg vizet is nyert. Ma már mindenki folyóvízben vagy gépben mosogat, de egy felmosásra való melegvizünk azért lesz.
A régi alumínium kukták is jól használhatóak, csak ne tároljuk bennük az ételt a főzést leszámítva, minden kuktánál ellenőrizzük, főzés előtt, a szelep átjárhatóságát és vigyázzunk a gumi épségére.
Az alábbi táblázattal próbálunk segíteni az ételek főzési idejének megállapításában.
Nem szentírás persze, mert egy igazi, vén marha vagy tyúk kuktában is nehezen puhul, de a kezdeti nehézségeken talán segít.

Alapanyag:
A sípolástól számított idő:
Párolórács
Ajánlott vízmennyiség (dl)
Marha és birka egészben (1 kg-os db)
40-50 perc
+
2
Marha és birka szeletben
25-30 perc
 
2
Marha és birkapörkölt
25-30 perc
 
2
Pacal előfőzés
30-35 perc
 
 
Sertés egészben (1 kg-os db)
30-35 perc
+
2
Sertés szeletelve
20-25 perc
 
2
Sertés göngyölve, töltve
25-33 perc
+
2
Sertéspörkölt
20-25 perc
 
2
Borjú
15-20 perc
 
2
Csirke (fél kilós db)
10-15 perc
 
2
Tyúk (fél kilós db)
15-20 perc
 
2
Bárány
15-20 perc
 
2
Hal
7-8 perc
 
1
Kacsa
15-20 perc
+
2
Liba
40-50 perc
+
2
Nyúl
40-45 perc
+
2
Burgonya egészben
12 perc
+
2
Burgonya félbevágva
7-8 perc
+
2
Burgonya felszeletelve
4-5 perc
+
2
Cékla egészben
30 perc
+
2
Cékla szeletelve
10 perc
+
2
Karalábé szeletelve
4-5 perc
+
2
Kelkáposzta szeletelve
2 perc
+
2
Karfiol
6 perc
+
2
Karfiol rózsáira szedve
3-4 perc
+
2
Paradicsom
1 perc
+
1
Paraj
1-2 perc
+
1
Patisszon
5 perc
+
2
Sárgarépa
2-3 perc
+
1
Tök szeletelve
3 perc
+
1
Zöldbab
5 perc
+
1
Zöldborsó
2-3 perc
+
1
Zukkini szeletelve
3 perc
+
1
Zsenge kukorica cső
10-12 perc
+
2
Száraz bab
45-55 perc
 
amennyi ellepi
Lencse
35-40 perc
 
amennyi ellepi
Sárgaborsó
30-35 perc
 
amennyi ellepi

kuktában készült ételek

Kapcsolódó anyagok:

A római tál