Almás-hagymás hal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Karácsony, Böjt, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Gyümölcsök, Halak

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg tengeri hal ? ? ? ? ? ?
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
igény szerint liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 evőkanál friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A halfilét sózzuk, borsozzuk és a citromlével megcsepegtetve állni hagyjuk. A felforrósított vajon a szálasra vágott hagymát megpároljuk, közben sózzuk és rászórva a cukrot megkaramellizáljuk, de ne hagyjuk nagyon megbarnulni. Felöntjük a borral és majdnem puhára főzzük, ekkor hozzákeverjük a meghámozott és kis kockára vágott almát, innentől pár perc forralás elég, ne főzzük péppé. Végül keverjük bele a csíkokra vágott bazsalikomot. A halfiléket csepegtessük le, hintsük meg fátyolnyi liszttel és forró olajban mindkét oldalukatt süssük aranybarnára.
A mártással leöntve, bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk, ha nagyétkű a társaság, párolt rizst kínáljunk mellé.