Kenyérlángos kemencében (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: www.kemencebence.hu A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Szabadban, Sörözés, borozás, Uzsonna, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Tésztafélék, Tejtermékek, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre:
Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. A tésztát kilapítjuk (kb. 5cm magas), majd a tetejébe apróra vágott (0,5cm) zsírszalonnát nyomkodunk (kb. 30db). 10-15 percig meleg helyen kelesztjük, majd jól belisztezett sütőlapáttal bevetjük a felfűtött, kitakarított kemencébe. A kemence ajtót a helyére tesszük, majd 30 percig sütjük. Amikor készen van, félbe vágott fokhagymával bedörzsöljük, majd olívaolajjal egy ecset segítségével bekenjük. Puha, tiszta konyharuhába tekerve 2-3 órát állni hagyjuk. Pár óra elteltével a kihült kenyeret szeleteljük, tejföllel vastagon bekenjük, sózzuk, tetejére apróra vágott kaprot szórunk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||