Fonott kalács Dózsa módra (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: D. L. A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Uzsonna, Teaparti, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Kenyérsütő, Édes, Tésztafélék, Roboráló Hozzávalók 4 személyre:
A meglangyosított és kiskanál cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott, a lisztre öntjük és a többi tejjel, a két tojássárgájával, csipet sóval, cukorral és citromhéjjal összegyúrjuk, a végén beledagasztjuk az olvasztott, de csak langyos vajat. Hólyagosra dolgozzuk. Lisztezett tálban egy órát kelesztjük, majd beledagasztjuk a mazsolát is. Még fél órát kelesztjük, majd három részre osztjuk és rúddá alakítjuk és összefonjuk. Kivajazott formába tesszük és ismét 30 percig kelesztjük. A tetejét a felvert tojással lekenjük és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Lekvárral kitűnő reggeli, de uzsonnára kakaóval vagy húsvéti sonkához is finom. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||