Fonott kalács Dózsa módra (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 190 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: D. L.
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Teaparti, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Kenyérsütő, Édes, Tésztafélék, Roboráló

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A meglangyosított és kiskanál cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott, a lisztre öntjük és a többi tejjel, a két tojássárgájával, csipet sóval, cukorral és citromhéjjal összegyúrjuk, a végén beledagasztjuk az olvasztott, de csak langyos vajat. Hólyagosra dolgozzuk. Lisztezett tálban egy órát kelesztjük, majd beledagasztjuk a mazsolát is. Még fél órát kelesztjük, majd három részre osztjuk és rúddá alakítjuk és összefonjuk. Kivajazott formába tesszük és ismét 30 percig kelesztjük. A tetejét a felvert tojással lekenjük és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Lekvárral kitűnő reggeli, de uzsonnára kakaóval vagy húsvéti sonkához is finom.