Ketchup pritaminnal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 kg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 kg paradicsompaprika 31 0.9 0.2 6.4 2 0
30 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál fehérbors 0 0 0 0 0 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál mustármag 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 dl ecet (20%-os) ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A paradicsomot kicsumázzuk, a belsejéből a magos részt kinyomjuk. A paradicsompaprikát szintén kicsumázzuk és feldaraboljuk. A finomra vagdalt hagymával, a babérlevelekkel és az őrölt fűszerekkel főzni kezdjük. Egy órát lassú tűzön rotyogtatjuk. Botmixerrel pürésítjük, ha van türelmünk paradicsompasszírozón is átengedhetjük. Újraforraljuk, keverjük bele az ecetet, egy kanálnyit vegyünk ki és tegyük tányérra, hogy gyorsan kihűljön, mert hidegen mások az ízek, kóstoljuk meg és ha szükséges utánfűszerezzük. Forrón töltsük üvegekbe és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.