Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

babérlevél

Népies neve: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa A legrégebben ismert fűszerek közé tartozó, Kis-Ázsiából származó, a mediterránumban elterjedt örökzöld fa vagy cserje. Levele jellemző fűszeres szagú és kesernyés ízű. Illó olajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaz. Felhasználhatjuk levesek, főzelékek, párolt húsok, szószok, halételek és pácok ízesítéséhez. Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek. A babérlevelet többször is megfőzhetjük, anélkül, hogy az aromája túlságosan meggyengülne. Mivel a levelek erősen aromásak, ügyeljünk arra, hogy 10-15 percnél ne főzzük tovább az ételbe, ugyanis keserű ízt adhat, savanyúságokhoz se tegyünk 1-2 levélkénél többet. A babérlevél erős illatú, fényes zöld színű. Minél zöldebb a levelek színe, annál jobb a minőségük. Viszont jó tudni, hogy a babérleveleket nem lehet sokáig tárolni, leszedésük után egy éven belül fel kell használni. Az elöregedett levelek elvesztik illatukat, megbarnulnak, és kesernyésebb lesz az ízük.
Még több recept amelyikben van babérlevél