Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
Paleo barát olajok és zsírok

Paleo barát olajok és zsírok

Sokszor beszélek arról, hogy a paleolit étrend egyik nagyon fontos része a zsíros(abb) táplálkozás, hiszen az alacsony szénhidrát bevitel következtében, testünk a zsírokból nyer energiát. Vagyis a szigorú paleósoknak a zsírok jelentik a legfőbb energiaforrást.

Waffel vagy gofri, mindegy, ugyanaz a strandkaja marad számomra

Ezt az édességet, régebben strandokon árulták, többféle öntettel, csoki vagy vanília pudinggal, esetleg lekvárral megkenve. Néha tejszínhabbal díszítve, magokkal meghintve. Nekünk, mindegy volt, faltuk, mintha kötelező lenne. Ízlett is, nem kevéssé. A történetéről nem tudtunk semmit.
Magozzunk vagy sem?

Magozzunk vagy sem?

20 évesen, amikor ismerkedni kezdtem az egészséges táplálkozás, reform konyha, életmód váltás gondolatával, nem volt még ennyi információm egyes élelmiszerekről, mint manapság.

A fondü

A fondü a svájci gasztronómia egyik gyöngyszeme. Igazi, borozgatós, beszélgetős, társasági étkezési forma. Közismert a sajtos, a húsos és a csokoládés változata.

A lecsóról

A lecsó ősi magyar étek! Egyesek szerint, Árpád apánk is, a lecsós bogrács mellett, vitatkozott az új földtörvényről az őslakosokkal. Nézzünk szembe azonban a rideg tényekkel!

Sous Vide

Sous Vide (ejtsd: szu vid, magyarul vákuum alatt) Régi, új konyhatechnikai eljárásról van szó, mely a népi hagyományokat új tudományos felvetésekkel ötvözi. Az alacsony hőfokon főzés, a magas hőfokon pirítás nem új felfedezés, de a technológia jelentősen módosult.
Hogyan szemléli a világot egy paleolit életmódot élő ember?

Hogyan szemléli a világot egy paleolit életmódot élő ember?

Múlt héten a táplálkozásról írtam, és kimaradt egy nagyon-nagyon fontos dolog, a szezonalitás.

A vákuumozás alapjai

A vákuum egy olyan térbeli térfogat, ami lényegében nem tartalmaz anyagot, így a benne lévő nyomás sokkal alacsonyabb, mint a standard légnyomás.

Hús tartósítása zsírban

Régebben, megfelelő hűtőeszköz hiányában, a húsokat zsiradék alatt tárolták. A módszer alkalmas kolbász, máj, tepertő és hagyma eltevéséhez is.

A szárított hús

Ifjúkorunk indián regényeiben olvashatunk a pemmikanról. Dél-afrikáról írt könyvekben a biltongról, Az USA és Ausztrália tájegységeiben, pedig a jerky név fordul elő gyakran.

Hús tartósítása üvegben

A húst, a megfelelő mennyiségű zsiradékot és a fűszereket ledaráljuk, majd üvegekbe tömködjük.

A hús tartósítása

A hústartósítás igénye egyidős a vadászattal, hiszen az el nem fogyasztott hús, meleg időben gyorsan romlott.
Miről szól a paleolit táplálkozás? Valóban csak a táplálkozásról szól?

Miről szól a paleolit táplálkozás? Valóban csak a táplálkozásról szól?

Rendkívül divatos manapság azt mondani, hogy PALEÓZOM. Sok mindent hallani, olvasni erről a táplálkozási formáról, azonban kevesen beszélnek, írnak arról, hogy valójában mit is jelent.

A füstölés

A füstölés célja régebben elsősorban a tartósítás volt, manapság a szín és az íz kialakítása is fontos szempont. Többféle eszközzel és hőmérsékleten füstölhetünk.

A pecsenye

A pecsenye, bennem, a zsíros, nagydarab, cupákok képét kelti, melyeknek fűszeres illata felszáll, ha kell az égig. Nos, ez egy költői képnek sem, semmi, de nem is lelki táplálékról, hanem igenis a testet, fizikai munkára támogató és nem kalóriaszegény fogásról beszélünk.

A tortilla

Egy nagyon kellemes Mexikó ihlette vacsora után a tortillláról akartam írni. Aztán eszembe jutott, hogy a világ egy részén, egészen mást értenek alatta.