Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A vákuumozás alapjai

  • Címkék:
  • konyhatechnikai eljárás
2015. november 21. | szombat

A vákuum egy olyan térbeli térfogat, ami lényegében nem tartalmaz anyagot, így a benne lévő nyomás sokkal alacsonyabb, mint a standard légnyomás.

 A szó latin eredetű, a „vacuus” melléknév jelentése: „üres, valamitől megfosztott, szabad”, jóllehet egy tér soha nem lehet teljesen üres. A „tökéletes vákuum”, mint olyan inkább csak filozófiai fogalom. Valóságban még soha nem figyeltek meg „tökéletes vákuumot”, és a kvantumelmélet szerint nem is lehetséges.

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1kuum

Mire jó a vákuum?

Vákuum alatt a termék nem érintkezik a levegő oxigénjével. Így az az étel ízét, és frissességét legalább 3 szoros ideig képes megőrizni. Az ételek megtartják a szerkezetüket és kinézetüket, hiszen a mikroorganizmusok (baktériumok, penész) nem tudnak nőni, fejlődni oxigénhiányos környezetben. Leszámítva az un. anaerob baktériumokat. A termékek felszíne nem tud kiszáradni, hiszen nem érintkezik hideg, száraz levegővel. Még a kifejezetten nedves, szószt, mártást tartalmazó ételek sem veszítenek nedvességükből, hiszen nincs levegő körülöttük, amely kivonja azt.
A vákuumcsomagolási technikát használva otthonunkban hamar észleljük, hogy kevesebb pénzt költünk ételekre. Megvehetjük a nagyobb kiszerelésű, olcsóbb termékeket. Vákuumozva tovább tárolhatók, fogyaszthatók. Kész ételek, mártások, szószok is fagyaszthatóak, nem beszélve az érzékeny gyümölcsökről.
Az eltarthatósági idő változik, de átlagosan kb. 3-6 x hosszabb ideig ehető egy termék vákuumban tárolva, a fagyasztóban.

Ez nem konzerváló eljárás, nem segít a hűtés, fagyasztás hiányán és a romlott ételek további felhasználásán. Ha valami büdös, gusztustalan, nyálkás, ne habozzunk kidobni.

Folyadékok vákuumcsomagolása
Levest vagy mártás esetén, öntsük a folyadékot vákuum zacskóba és a felső szélétől, hagyjunk legalább 5 cm helyet. Zárjuk le a tasakot és álló helyzetben fagyasszuk le, majd vákuumozzuk.
Gyümölcs, zöldség vákuumcsomagolása
Ha szükséges daraboljuk kellő méretűre, esetleg blansírozzuk. Sütőpapírral bélelt tálcán helyezzük a fagyasztóba. Ha megfagyott, tegyük vákuumzacskóba és fagyasszuk le.
A húsfélék vákuumozása
A húsféléket, színhúst, hurkát, kolbászt, szeletelt sonkát és a pácolt termékeket szárítsuk meg papírtörlővel, vákuumozzuk, majd fagyasszuk le. A túl szaftos darabokat előbb fagyasztjuk, majd vákuumozzuk.

A vákuumgép használatának alapjai

 Sokaknak rejtelmes, ördögi szerkezet. Pedig egyszerű használni. A húsokat, zöldségeket a tasakba tesszük, majd a tasak szabad végét, a készülék, vákuumozó részébe hajtjuk. Ez a puha, fekete szivaccsal borított rész. A készülék tetejét gondosan lehajtva, a vákuumozás és a hegesztés elindul. A kész zacskót, már helyezhetjük is, a kellő hőmérsékletű vízbe vagy a mélyhűtőbe. Persze kissé előre szaladtunk, szinte már a szuvidálásnál tartunk. Ha rolniból választunk zacskót, először a szabad végét heggesszük le és, szükség szerinti hosszban használjuk. Mindig élelmiszerek csomagolására alkalmas zacskót válasszunk. Fontos, hogy a pácolt darabok bezacskózása előtt, a zacskó száját hajtsuk vissza, így a heggesztendő rész tiszta marad, nem képződik zárvány, a zacskó nem ázik be.  Némelyik gép befőttes üvegek vákuumozására is ad lehetőséget, ez ügyben kérjük ki a gyártó tanácsát.

 

 


Gixer