Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Fröccsológia - avagy, elégia borhoz és a szódavízhez

Kötelességemnek érzem, hogy, egy olyan, tipikusan magyarnak tartott italról, mint a fröccs írjak! Átnéztem, a hozzávágó irodalmat és tökéletes cikkeket találtam, nem tudok, igazán, hozzátenni semmit! Tapasztalataim szerint, a volt Monarchia területén, kérdés és csodálkozás nélkül hozzák ki, a rendelt bor mellé, a szódát vagy ásványvizet. Őseinknek sikerült maradandót alkotni, a nagy nyári melegben, nem kell, tiszta bort inni, a gyors lerészegedés, máshogy is elérhető, higított formában üdítő, frissítő italt ihatunk. Alkalmas védőitalnak, szinte a kőművesek életben tartója, Kőmíves Kelemenné, mai helyettesítője, az építőipar alappillére. Bár sajnálatos módon, napjainkban leváltják, az olcsó, más körülmények között ihatatlan, sörök.

Mihez mit igyunk?

Ebben a kérdésben nehéz egységesnek lenni, ebben egyetértenek a bor-gasztronómia jeles képviselői is.

A magyar konyha a XVI-XVII. században

Mátyás halálával új időszak kezdődött Magyarországon. Bár a gazdasági helyzet még a török bejöveteléig viszonylag jó maradt (1526), a reneszánsz stílus nem tudott igazán kibontakozni. Igaz volt ez a művészetekre, az építészetre és természetesen a gasztronómiára is. Amikor Európa a legszebb „késő reneszánszát élte”, Magyarország a török háborúk és megszállás, valamint az ország három részre szakadását élte meg.

Gasztrotörténet

Már az ókori lakomákon is odafigyeltek arra, hogy az étkezések megfelelő szakaszaihoz, megfelelő borokat kínáljanak.

Borokhoz ételek

A gasztronómiában a borok és ételek ízharmonizációját nemcsak az ételek, hanem a borfajták irányából is megközelíthetjük. Nézzünk meg egy-két alapesetben, mihez mit együnk.

Borok-ételek-harmónia

A szőlő gyümölcse és bora mindenkor kedvelt tápláléka volt az emberiségnek és maradt mind a mai napig. Nem elsősorban tápanyag- és energiaforrás szerepe, hanem közismerten kedvező gasztronómiai hatása miatt. A kevés bort termelő országokban a bor fogyasztása rendszerint az ünnepi alkalmakra korlátozódik, másutt azonban - így nálunk is - a táplálkozás szerves részévé, az étkezés teljes jogú kiegészítőjévé vált.

Praktikus tanácsok a pohár tisztításához

A szép tiszta, csillogó pohárból öröm a legszebb borokat fogyasztani. Az alapos mosogatás igencsak fontos.

Egy kis magyar üvegtörténet

A magyarországi üvegkészítés már a 12. században kimutathatók, de igen kevés volt belőle és drága is volt. Az elegáns üvegtárgyak többsége inkább külföldről érkezett.

Palack és pohár

Manapság természetes dolog, hogy üvegbe töltik a bort, s fogyasztását is megfelelő formájú pohárból gyakoroljuk. Ez azonban nem volt mindig így, sok száz év telt el az üveggyártás egyszerűsödése és a tömegtermelés beindulásáig. Addig a bor fogyasztói más megoldásokhoz nyúltak.

Dekantálás

A szó maga egyszerűen áttöltést jelent.

A kóstolás alapszabályai pincében

Mindig figyeljünk oda a borról szóló személyre! Mindig reagáljunk a borra! A pincében ne kopogtassuk a hordókat! ...

A bor megfelelő kitöltése, kínálása

Mivel a borospalack kinyitása izgalmas pillanat, a kultúrát vendéglátó vendégeit is részesíti az élményben. Az asztalnál, tehát a vendégek számára nyitja ki a palackot.

Borbohóc

Úgy tűnik, talán visszatér az a világ, amikor újra odafigyelünk, mit és hogyan igyunk.

Az ízegyeztetés filozófiája

Minden természethez közeli folyamat a harmónián alapul, így az ízek egyeztetése is az étkezés során.

Bor és gasztronómia

Bizony sokszor felhangzik a jól ismert kérdés, ehhez az ételhez mit igyunk?