Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A tortilla

  • Címkék:
  • étolaj
  • burgonya
2015. február 26. | csütörtök

Egy nagyon kellemes Mexikó ihlette vacsora után a tortillláról akartam írni. Aztán eszembe jutott, hogy a világ egy részén, egészen mást értenek alatta.

Az eredetileg spanyol tortilla Dél-Amerikában és Kubában honosodott meg., Olajban megpároljuk a szeletekre vágott burgonyát, sóval, borssal ízesítjük, lecsepegtetjük a sütőzsiradékot, majd a felvert tojást ráöntjük. Pirosra sütjük az alját, majd tányér segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Tájegységenként eltérően, hagymát, fokhagymát, sült zöldségeket, Grenadában sült bikaherét adnak hozzá. A lényeg, hogy kívül ropogós, belül krémes omlettet kell kapnunk. A burgonya és a tojás aránya szintén jelentősen változhat. Tálalás előtt pár percig pihentetve, felcikkezve szokás tálalni. Melegen vagy hidegen adhatjuk asztalra. A tapas bárok kínálatában szinte mindig szerepel.

A tortilla az azték-inka civilizáció fontos alapétele volt. Az eredeti tortilla (tlaxcalli) egy vastag lepény volt, A gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, amely „tortácskát” jelent. Ez az étel Közép-Amerikában, Mexikóban és az USA déli részein honosodott meg. Mára a Tex-Mex konyha nélkülözhetetlen részévé vált. Észak-Amerikai hatásra kezdték búzaliszből, is készíteni. Ezt általában vékonyabbra és nagyobbra nyújtják.

Az eredeti mexikói tortilla, egy masa harina nevű lisztből készül, ez egy mésszel, speciális eljárással készült kukoricaliszt, egyebekkel a kukorica sajátosságai miatt, ne is próbálkozzunk. Inkább készítsük búzalisztből!
A tortillából készült ételek nevéhez próbálok némi segítséget adni, de ahány étel, annyiféle elnevezés, de ökölszabálynak jó lesz, amit leírok.

A taco rendszerint kukoricás tortillából készül, félbe hajtva és merevre sütve, amelybe pikáns, fűszeres marhahúst, csirkehúst vagy zöldséges tölteléket és salsát, apróra vágott koriandert tesznek, majd melegen fogyasztják. A Tex-Mex konyha étele igazából.

Enchilada,  töltött tortilla, melyet a töltelékkel, ez lehet hús, zöldség, felcsavarnak és chiliszósszal leöntve tálalják, a sajt nélkülözhetetelen összetevője.

A burrito tortillába tekert töltelék, mely általában grillezett hús, mexikói rizs, tejföl, salsa és sajt.
Quesadilla sajttal és egyéb finomságokkal töltött két egymásra rakott vagy félbehajtott tortilla, amit addig sütnek, amíg a sajt elolvad benne.

Taquito kukoricalisztből készült  tortilla, amit vékonyan felcsavarnak, csirke vagy marhahússal töltik, majd ropogósra sütik. Salsa vagy guacamole jár hozzá.
Fajita, a Tex-Mex konyha része, a grillezettspeciálisan fűszerezett marhahúst, zöldségekkel megszórva, sajttal, tejföllel megkenve, a búzatortillába tekerve fogyasztanak. Az európai konyhában igazi partifalat.

A tostada szikkadt tortillából készül, olajban megpirítják, majd szaftos töltelékekkel kínálják.

A gordita a félbehajtott, töltelékkel megtöltött, a szélein lezárt és megsütött tortillát jelenti.

Ha, a sérült tortillákat háromszögekre vágjuk, és bő olajban megsütjük, ezekből lesz a tortilla chips. Mártogatókkal tálaljuk.  A nachos-t olvasztott sajttal és chilivel tálaljuk. Magyar mozikban, a pattogatott kukorica mellett, ismert nassolni való.
A tortilla tekercs sok magyar étterem kínálatában szerepel, nemzetközi étel,igazából nincs köze a hagyományos mexikói konyhához. Finom és laktató, partifalatként könnyen tálalható, bulikra ideális, különösen, ha konyhakész anyagokat használunk.

 

Gixer