Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Waffel vagy gofri, mindegy, ugyanaz a strandkaja marad számomra

Ezt az édességet, régebben strandokon árulták, többféle öntettel, csoki vagy vanília pudinggal, esetleg lekvárral megkenve. Néha tejszínhabbal díszítve, magokkal meghintve. Nekünk, mindegy volt, faltuk, mintha kötelező lenne. Ízlett is, nem kevéssé. A történetéről nem tudtunk semmit.

A fondü

A fondü a svájci gasztronómia egyik gyöngyszeme. Igazi, borozgatós, beszélgetős, társasági étkezési forma. Közismert a sajtos, a húsos és a csokoládés változata.

A lecsóról

A lecsó ősi magyar étek! Egyesek szerint, Árpád apánk is, a lecsós bogrács mellett, vitatkozott az új földtörvényről az őslakosokkal. Nézzünk szembe azonban a rideg tényekkel!

Hús tartósítása zsírban

Régebben, megfelelő hűtőeszköz hiányában, a húsokat zsiradék alatt tárolták. A módszer alkalmas kolbász, máj, tepertő és hagyma eltevéséhez is.

A szárított hús

Ifjúkorunk indián regényeiben olvashatunk a pemmikanról. Dél-afrikáról írt könyvekben a biltongról, Az USA és Ausztrália tájegységeiben, pedig a jerky név fordul elő gyakran.

Hús tartósítása üvegben

A húst, a megfelelő mennyiségű zsiradékot és a fűszereket ledaráljuk, majd üvegekbe tömködjük.

A pecsenye

A pecsenye, bennem, a zsíros, nagydarab, cupákok képét kelti, melyeknek fűszeres illata felszáll, ha kell az égig. Nos, ez egy költői képnek sem, semmi, de nem is lelki táplálékról, hanem igenis a testet, fizikai munkára támogató és nem kalóriaszegény fogásról beszélünk.

A tortilla

Egy nagyon kellemes Mexikó ihlette vacsora után a tortillláról akartam írni. Aztán eszembe jutott, hogy a világ egy részén, egészen mást értenek alatta.

A kocsonya

Sok levelet kaptam és valamennyiben a tökéletes kocsonya receptjét kérték tőlem. Nos, ilyet nem tudok adni. Ahány ember, szinte annyiféle kocsonya. Az alapokat le tudom írni, de mindenki számára tökéleteset nem tudok megadni.

Égetett tészta házilag

A tésztát felhasználhatjuk képviselőfánk, profiterol, eckler fánk, tortalap, krokanbus, és churros készítéséhez, forró sütőben vagy a churros esetében középforró olajban sütjük. Tölthetjük édes vagy sós töltelékkel, de vigyázzunk, ha idő előtt betöltjük, a tészta megereszkedik és elveszti ropogósságát. A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal vagy karamellel.

Rétestészta házilag

Nem ördöngösség a rétes házilagos készítése, de gyakorlatot igényel. Ne vegye el a kedvünket az első próbálkozás sikertelensége. A hihetetlenül finom, vékony, ropogós tészta, minden fáradozásunkért kárpótolni fog. Alapszükséglet a jó minőségű rétesliszt, ha nem bízunk a minőségében, késhegynyi sikért szitáljunk hozzá.

Vajastészta házilag

Rendkílül kellemes állagú, ropogós, könnyű tésztaféle, sokoldalúan felhasználható krémesek, hasék, pástétomok, tiroli rétes, sajtos rúd, roló készítéséhez. Elkészítése némi gyakorlatot igényel, de nem bonyolult, bár időigényes. A siker feltétele a gondos hajtogatás, a pihentetés közbeni hűtés és a kellő hőmérsékletű sütő. A pihentetések közötti idő használjuk másra, pl. készítsük el a tölteléket, olvassunk vagy böngésszük a hajókonyhát.

Piskóták

A sütemények és torták jelentős része, a felvert tészták, valamelyik fajtájából készül. Érdemes megtanulni elkészítésüket, mert igazából nem bonyolult, némi odafigyeléssel és gyakorlással varázslatos édességeket állíthatunk elő, melyek bőven kárpótolnak az esetleges kezdeti kudarcokért.

A gyúrt tészta

A kereskedelemben, több mint 300 féle tészta ismert. Természetesen otthoni körülmények között ennyiféle előállítására nem vállalkozhatunk. Nem is érdemes, de néhány tésztaféle előállításával megpróbálkozhatunk. Némi gyakorlattal tökéletes házitésztát fogunk készíteni.

Kelt tészták

Az európai, különösen a közép-európai konyhák egyik legjellemzőbb tésztái a kelt tészták. Elkészítésük, bár gyakorlatot igényel, némi türelem, megfelelő hőmérséklet és alapanyag felhasználásával nem ördöngösség. Nem kell elkeseredni ha elsőre nem sikerül, érdemes végiggondolni, hogy, mit, nem csináltunk megfelelően. A hideg helység, a rossz minőségű liszt és a kelesztésre szánt idő elspórolása biztos kudarcra ítél.

Vadhúsok

Vadhús jellemző tulajdonsága, hogy zsírszegény, erős rostozatú, magas fehérjetartalmú. Színe általában sötétvörös.