Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Vajastészta házilag

  • Címkék:
  • tészta
  • vajastészta
2011. szeptember 25. | vasárnap

Rendkílül kellemes állagú, ropogós, könnyű tésztaféle, sokoldalúan felhasználható krémesek, hasék, pástétomok, tiroli rétes, sajtos rúd, roló készítéséhez. Elkészítése némi gyakorlatot igényel, de nem bonyolult, bár időigényes. A siker feltétele a gondos hajtogatás, a pihentetés közbeni hűtés és a kellő hőmérsékletű sütő. A pihentetések közötti idő használjuk másra, pl. készítsük el a tölteléket, olvassunk vagy böngésszük a hajókonyhát.


Hozzávalók:

 
50 dkg liszt
50 dkg vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál ecet
Kb. 2.5 dl langyos víz
 

Elkészítés:

 
Először a vajtéglányt készítsük el, hideg kézzel, gyorsan, hogy ne olvadjon meg a vaj, dolgozzunk össze 40 dkg vajat 10 dkg liszttel. Formáljuk tégla alakúra és tegyük hűtőbe.
Következzen az előtészta. A megmaradt vajat és lisztet összegyúrjuk, fokozatosan hozzáöntve a sóval és ecettel elkevert langyos vizet. Közepesen lágy, jól gyúrható tésztát kell kapnunk. Ha jól kidolgoztuk letakarva pihentessük húsz percig. Pihentetés után nyújtsuk a tésztát kereszt alakúra, úgy, hogy a kereszt szárai vékonyabbak legyenek. A közepére tesszük a vajtéglányt, majd a kereszt szárait ráhajtogatjuk, de vigyázzunk, a tészta alatt ne maradjon levegő. Lehetőleg alul-felül egyforma vastag legyen a tészta. Sodrófával gyengéden ütögessük meg, majd tegyük 20 percre, letakarva, hűtőbe. Gyengén lisztezett deszkára téve, könnyed ütögetéssel előbb ellapítjuk, majd hosszában, utána széltében kisujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Kétszer szimplán és kétszer duplán hajtogatjuk, közben hűtőben pihentetjük. A szimpla hajtogatásnál a tégla alakú tésztát gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk és a tészta két rövidebbik oldalát a középső harmadra hajtjuk, úgy, hogy három tésztaréteg képződjék. Dupla hajtogatásnál a két szélét a közepéig behajtjuk, majd a két behajtott szélét egymásra hajtjuk, mintha egy könyvet csuknánk be. Ekkor négy tésztaréteg képződik. 25-30 perc elteltével a szimpla és dupla hajtogatást megismételjük. Tehát a szimpla hajtogatást a dupla követi, pihentetés nélkül, majd 20-25 perc hűtői pihentetés után, ugyanez még egyszer. A hajtogatás előtt a nyújtáshoz használt lisztet gondosan söpörjük le egy ecsettel. A végső, kellő vastagságúra való nyújtás előtt is pihentessük a tésztát. A vastagság függ a tészta felhasználásától, értelemszerűen krémeshez nyújtsuk késfok vastagságúra, pogácsához, pástétomhoz vastagabbra, úgy fél centisre. Ha felmelegedne a tésztánk, feldolgozás közben, érdemes sütés előtt negyed órát hűtőbe visszatenni. Mindig forró sütőben süssük 220-240 fokon.

Gixer